„Големият български разузнавач през последните години – Димо Гяуров, каза нещо такова и мисля, че е прав частично, че (с тази операция) е реализирана една малка група, а по върховете има много по-интересни хора“.

Това заяви експертът по сигурност и бивш шеф на ЦСБОП Тихомир Стойчев по повод акцията на ДАНС и прокуратурата срещу чужди агенти, инфилтрирали се в Министерството на отбраната и парламента на България.

„Генерал Решетников каза, че във всичките партии руските служби имат свои източници, а сега се посяга на някакви хора на ниски нива в йерархията“, допълни Стойчев.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него операцията за неутрализирането на шпионската мрежа наистина е безпрецедентна в новата ни история, но в миналото МВнР и службите са действали по-професионално в такива случаи.

„Учуден съм, че преди при изгонването на руски дипломати не бяха посочени връзките им. Не видяхме и сериозни дела да се водят. Преди реакцията бе по-професионална от сегашната. Сега имаме безпрецедентен случай, доколкото се подхожда силово. Учудвам се, че онзи, когото наричат резидент, е на напреднала възраст и той да ръководи група за вербовка“, заяви Стойчев и допълни, че службите имат различни методи, които да използват при такива случаи.

Според него "по всичко, което се показа, има съмнения, че се извършва някаква разузнавателна дейност", но дали са събрани достатъчно доказателство за съда и дали ще бъдат е приети, това е друг въпрос.

„Кой поема отговорността, че тази операция не е прекъснала тяхната дейност преждевременно?", попита Стойчев.

„Българското Министерство на отбраната разказва как се модернизира. По-скоро са търсили връзките между България и партньорите ѝ в НАТО", коментира дейността на заподозрените в шпионаж Стойчев.