Министърът на енергетиката Теменужка Петкова е сигурна, че няма да се стигне до нова газова криза. Това тя  заяви при гостуването си в „Лице в лице”.

На 31 декември 2019 г. изтича договорът за транзит на газ между Украйна и Русия, а в момента се водят преговори с посредничеството на ЕС за постигането на нова договореност, която да е в интерес на всички, каза министър Петкова.

Снимка: btvnovinite.bg

Тя отбеляза, че газохранилището в Чирен е пълно и са направени проверки на всички предприятия, които работят с природен газ и всички те са запасени според законовите  изисквания за енергийния резерв с гориво за 45 дни.

„В края на миналата година ние актуализирахме нашата енергийна стратегия и включихме разширение на газопреносната мрежа  от турската граница до Сърбия и вече се работи по него”, допълни енергийният министър.

Въведение са в експлоатация първите 11 километра от него до компресорна станция „Странджа” и ако се наложи може да потече газ и оттам.

Работи се вече активно и по газовия конектор с Гърция, археологическите проучвания са приключили и е започнало реалното строителство, каза министърът на енергетиката.

„Този проект е сред топ приоритетите на ЕС”, отбеляза Теменужка Петкова.

Вече се чувстват първите плодове от диверсификацията и вноса на втечнен американски природен газ. Булгаргаз е поискал намаляване на цената на газта.

До края на ноември трябва да е готов и списъкът на компаниите, с които ще се преговаря за строежа на АЕЦ „Белене”, заяви енергийният министър.

Тя е категорична, че няма да се дават държавни или корпоративни гаранции за строежа на новата атомна централа, нито ще се сключват договори за задължително закупуване на ток.

Снимка: btvnovinite.bg

„Очаквам предложенията да са в параметрите, които сме предложили”, заяви енергийният министър.

Според нея ситуацията с ядрената енергетика се е променила през последните години с поставянето на акцента върху икономика без въглеродни емисии от страна на ЕС. Енергията от АЕЦ е именно така, а Чехия, Румъния и Полша също имат проекти за изграждане на ядрени мощности.

По отношение на отработеното ядреното гориво се спазват изискванията на ЕС, заяви Теменужка Петкова.

За отработеното гориво от АЕЦ „Козлодуй" имаме договор с  нашите партньори, на база на който то се извозва, а за АЕЦ „Белене" темата е включена в проекта, одобрен от ЕС и зависи какво ще се случи с конкурса, какво ще бъде процедурата.