Общност във „Фейсбук” на адвокатите в България призова Висшия адвокатски съвет да сезира Конституционния съд за избора на Иван Гешев за главен прокурор.

„С последните изменения в Конституцията бяха дадени правомощия на Висшия адвокатски съвет да иска противоконституционност при казуси в съдебната система, за които смята, че са против интереса на гражданите. Ние можем да правим предложения, можем да правим и законопроекти. Имаме процедура, по която работим”, коментира в предаването „Лице в лице” Ралица Негенцова, председател на Висшия адвокатски съвет.

„Висшият адвокатски съвет може да вземе такова решение, след като проведе заседание се съобразява с мнението на адвокатските съвети от цялата страна. Процедурата не е дълга и сложна, при спешни случаи решение може да се вземе и за една седмица”, каза Ивайло Данов, председател на столичната адвокатска колегия.

Относно проблемите пред адвокатите в България Данов обяви, че голям проблем са разпоредбите в Закона за адвокатурата, като тази, че за всеки документ трябва да вадят пълномощно.

Вижте повече във видеото!