Правосъдният министър Данаил Кирилов не намира основание да се извинява на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Преди дни беше разпространено обръщение с искане за публично извинение от правосъдния министър Кирилов и избрания за главен прокурор Иван Гешев поискаха над 170 съдии от цялата страна.

Магистратите настояват и за образуване на дисциплинарно производство срещу Гешев за извършени дисциплинарни нарушения по време на заседанието на ВСС по прегласуване на неговата кандидатура. Причината е „отправяне на заплахи” към съдия Атанаска Дишева, както и „неучтиво, нетолерантно и неуважително отношение” към членовете на съвета Дишева и Олга Керелска.

Кирилов каза, че е давал думата повече на тези, които му искат извинение, отколкото на другите кадровици.„Възприемам се като внимателен и чувствителен човек, извинявам се дори когато съм сигурен че не съм причинил вреда или щета”, уточни министърът на правосъдието.

Освен политическата претенция, от правна страна няма проблем с процедурата, смята министърът. 

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев пък обяви, че  няма да внася писмото съдиите в дневния ред на ВСС, а ще изчака това да направи председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Магдалинчев допусна, че Панов вероятно е знаел за писмото на над 150 съдии и е можел да го внесе за разглеждане като извънредна точка на заседанието на ВСС.

Представляващият ВСС отново изрази мнение, че няма причина Конституционният съд да бъде сезиран за избора на Иван Гешев. Но ако се стигне до ситуация, в която президентът Румен Радев освободи Сотир Цацаров с указ (ако бъде избран за шеф на КПКОНПИ) преди да има указ за назначаването на Гешев, то ще трябва да се търси временно изпълняващ длъжността главен прокурор.