Очаквам да се появят слабости в системата на образованието заради дистанционното обучение. Това заяви в „Лице в лице“ политологът и бивш служебен министър на образованието Румяна Коларова.

По думите ѝ вече се говори за поколение с образователен дефицит. Според нея дистанцията между ученици и учители създава много големи проблеми. Тя допълни, че има и плюс от дистанционното образование – обновило се е учебното съдържание.

Относно факта, че само 1/5 от преподавателите искат да се ваксинират срещу COVID-19, но масово заявяват, че ги е страх да се върнат в клас, Коларова коментира, че е далеч моментът от връщането на децата в училище. Тя заяви, че е убедена в предстоящата промяна в нагласите на учителите спрямо имунизацията. 

Коларова коментира и предизборните консултации на президента Румен Радев с парламентарно представените партии. 

„За мен има два основни проблема за изборния процес и признаването на резултатите от изборите. Единият безспорно е пандемията, другият – това радикално противопоставяне. То е точно толкова заплаха за изборите, колкото и пандемията“, каза Коларова. 

 Политологът прогнозира, че имено заради това избирателната активност на предстоящия вот ще бъде ниска. Тя предупреди, че може да се стигне до подобен на САЩ сценарий, където президентът Доналд Тръмп поставил под въпрос американската демокрация.