Консултациите на президента Румен Радев във връзка с предстоящите парламентарни избори са много закъсняла. Това обяви лидерът на „Воля“ Веселин Марешки по време на обсъжданията на предстоящия вот на „Дондуков“ 2. Според него в навечерието на изборите е безсмислено да се обсъждат поправки на Изборния кодекс и методите на гласуване. 

„Това е израз на уплаха и некомпетентност за избирането на датата на изборите, която е във вашите правомощия. Според нас би трябвало с едни по-ранни консултации и да бъдат чути всички хора. За съжаление, това се случи в края и на двата мандата – и на парламента, и на вашия. Казвам го като разочарование след многобройните ни покани да дискутираме тези теми – електронното гласуване и видеонаблюдението в секциите“, каза Марешки. 

Марешки заяви, че мандатът на Румен Радев ще се запомни с две неща – бетонирал е ГЕРБ на власт и изкарал мутрите на площада по време на летните антиправителствени протести. 

„От „Воля“ положихме доста усилия, за да уважим българите, които избраха Вас, но избраха и сегашния парламент. Края на мандата е 26 март, но също така разчитам, че трябва да уважим волята на всички, които не харесват сегашните управляващи в парламента, протестираха цяло лято и искаха максимално бързо това правителство да си отиде. Затова на 28 март, при стриктно спазване на всички здравни мерки, да бъдат проведени изборите“, посочи още Марешки. 

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му най-демократичният начин за ограничаване на изборните манипулации е видеонаблюдение при отварянето на урните и броенето на бюлетините. Марешки определи като екзотични идеите за гласуване по пощата, защото от партията му не виждали разлика дали гражданите ще се редят пред пощенския клон, или изборната секция. 

Лидерът на „Воля“ коментира, че страната ни нямаше да се изправя пред тези проблеми, ако по-рано бяха направени крачки към въвеждането на електронно гласуване както за сънародниците ни зад граница, така и за гражданите у нас. Той допълни, че още през 2017 г. от партията му са направили тези предложения, но никой не им е обърнал внимание. 

Радев отговори на Марешки с критика. Според държавния глава е некомпетентно и безсмислено да „се подпишеш под предложение за нова Конституция, която не си чел“. По думите му е екзотична подкрепата на лидера на „Воля“ към здравни мерки при вота, при положение, че те все още не са публикувани никъде. 

„Вие декларирате, че сте готов да подкрепите нещо, което не съществува към момента. Стремежът на тези консултации е да има доверие към всички мерки, които ще се предприемат. Вие, парламентарните партии, които ковете законите, очаквам да имате по-голяма отговорност, че вие гарантирането правата на гражданите и не стреляте напосоки“, каза Радев. 

Държавният глава беше категоричен, че организираните от него консултации не са закъснели, а са закъснели парламентарно представените партии, защото досега е трябвало да се делегират по-рано права на Централната избирателна комисия. 

Радев попита кога ще бъде готов договорът за машинното гласуване, кога ще има методика и ясен здравен протокол с всички възможни сценарии, според параметрите на здравната обстановка. 

Марешки от своя страна попита защо президентът се е отметнал от датата на изборите, но Радев побърза да му репликира и го призова да прочете Конституцията и припомни,  че той все още не е издал указ за официалната дата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!