ВМРО излязоха с позиция защо представители на партията не са отишли на консултациите при президента Румен Радев за предстоящия парламентарен вот. Коалиционният им партньор НФСБ също пропусна срещата. 

Зам.-председателят на ВМРО и съпредседател на ПГ „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов обяви във „Фейсбук“, че зад желанието да се осигури право на глас на българите в чужбина се крият „тясно партийните интереси на ДПС“.

Той посочва, че се прави опит за атака срещу Изборния кодекс и прокараните от патриотите поправки за ограничаване броя на секциите в Турция. Веселинов определи онлайн срещата на държавния глава с наши сънародници в чужбина като „риалити шоу“. 

„Съвсем методично, за пореден път бе представена идеята за дистанционно гласуване (този път по пощите) и за премахване на лимита от 35 секции в страните извън ЕС. Всичко това гарнирано с много сълзливи обяснения как трябва да се укрепва връзката с Родината и затова ограничения за гласуване не трябва да има“, пише Веселинов.

Според него „фасадата на тази поредна атака срещу Изборния кодекс е Великобритания, но същността е Турция. Защото, ако разделим, 17-те хиляди българи , гласуващи на Албиона на 35 се получава число под 500 - т.е. една малка за България секция. „Желаещите“ да гласуват в Турция обаче са винаги над 100 хиляди, а потенциално могат да достигнат дори 300“. 

Депутатът от ВМРО изтъква, че през 2015 г. партията е „спряла“ изборния туризъм и трябва да се внимава с поправките в Изборния кодекс.