Всякакви относително екзотични идеи за промяна на Изборния кодекс преди датата на изборите ние, като най-голяма група в 44 НС, смятаме за неприемливи. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова по време на консултациите с президента Румен Радев.

Вицепремиерът Томислав Дончев допълни, че за толкова малко време различните предлагани алтернативни форми на гласуване няма как да бъдат организирани с пълни гаранции за тайна на вота. „Голяма част от практиките в другите страни членки са напълно неприложими в България“, категоричен беше той.

Управляващите подкрепят една по-сериозна промяна в ИК и тя засяга карантинираните и хоспитализирани избиратели – тези по домовете си ще могат да гласуват с подвижна урна, а в лечебните заведения ще има възможност да се пускат бюлетини. Дариткова посочи, че ГЕРБ вече имат и готов законопроект.

Дончев отбеляза, че 250-300 екипа на подвижните избирателни секции могат да бъдат ваксинирани срещу коронавируса и след това всеки от тях може да обиколи между 35 и 50 адреса на карантинирани. По думите му изборната администрация би се справила с предизвикателството без значение от броя на българите в изолация.

Ще се търси вариант срокът за активна регистрация на гласуващите с подвижна урна да е максимално кратък, но вицепремиерът призна, че за карантинирани в деня за размисъл, например, има риск да са в „сивата зона“.

Като „трудно осъществимо“ определиха от ГЕРБ централизираното видеонаблюдение на броенето на бюлетините в секциите. „Има редица села в моя избирателен район, които нямат обхват дори на телефон“, отбеляза председателят на парламента Цвета Караянчева. И допълни, че любителските записи може да създадат множество съдебни казуси. Според Томислав Дончев е възможно на застъпниците и наблюдателите да се разреши да снимат със своя техника, като обаче трябва да се направи правен анализ на конкретните разпоредби.

От ГЕРБ не смятат, че има проблем със сигурността на машините за гласуване и единствените промени трябва да са по линия на здравните мерки заради общата употреба на чувствителния на допир екран. На свой ред президентът припомни препоръките на Фондация „Конрад Аденауер“, според която изборните власти нямат достатъчен капацитет и могат да се окажат в невъзможност да контролират частната фирма, която доставя и поддържа машините.

„Въпросната фондация е уважаван партньор, но тя не е отправяла подобни препоръки към немското правителство“, лаконично отвърна Томислав Дончев.

Президентът апелира при предстоящото „отваряне“ на Изборния кодекс да се коментират и въпроси като справедливото медийно участие на всички политически сили по време на кампанията, а и възможността постоянно действащите общински избирателни комисии да обработват на първично ниво протоколите от секциите и после да ги носят в РИК, като така се намалят струпванията на членове на изборната администрация.