Студентите от шести курс „Медицина“ доброволно трябва да вземат решението дали да откликнат на призива на здравния министър и да се включат в борбата с COVID-19. Това заяви в „Лице в лице“ неврологът и ректор на Медицински университет-София акад. Лъчезар Трайков. 

По думите му студентите трябва да излязат на първа линия в краен случай и ако те се съгласят, трябва да получат пари за усилията си. 

„По-правилно е първоначално да пуснем стажант-лекарите в звена, които не са COVID, да не ги хвърляме в устата на лъва. Нека да отидат на места, където има нужда от лекари и да се освободи ресурс, който да отиде в COVID отделенията“, заяви Трайков. 

Той обясни, че ежедневно позитивните пациенти се увеличават и все повече хора имат нужда от болнично лечение. Неврологът  заяви, че кандидат-лекарите трудно ще се справят с пациенти с усложнения, защото това изисква по-голяма подготовка. 

Акад. Трайков коментира, че спирането на плановия прием и операции в голяма част от областите у нас е предизвикателство, защото това се отразява върху здравословното състояние на пациентите с хронични заболявания. 

Ректорът на МУ-София обясни, че преди коронавирусната инфекция да засегне белите дробове, тя засяга кръвта. Той беше категоричен, че COVID-19 не се предава лесно. Акад. Трайков уточни, че заболяването може да протече по-тежко при пациенти с психични заболявания.