България навлиза в нов тревожен етап от епидемията с коронавирус. Страната ни регистрира и недостиган досега брой на заразени и починали. Болниците имат нужда от помощ заради увеличаващия се брой хоспитализирани - те вече са над 1700.

Новите случаи отново са рекордно много - 1472. Близо 17% от направените малко над 8700 теса са положителни. Излекуваните пациенти са 184. За съжаление починалите са рекорден брой - 29 само за едно денонощие.

Болниците, които отправят апел за помощ, са все повече - такива има във Враца, Пловдив и София. Вече се усеща дефицитът на легла. По-сериозна обаче е липсата на медици, алармират от здравното министерство. Причината е и в увеличаващите се инфектирани сред тях - 45 само за вчера.

Седмица след откриването си във второто COVID отделение в Александровска болница вече имат нужда от медици. Леглата за пациенти са изчерпани. От болницата призовават желаещите студенти по медицина да се включат в борбата с COVID-19.

Столичната Втора градска също изпитва затруднения и търси лекари. Досега обаче само един санитар е изявил желание, а останалите не са пожелали да работят в COVID среда.

За проблема алармира и властта и поиска студенти по медицина, чиято помощ да се счита за стаж, и лекари от поликлиниките да помогнат на първа линия.

„Голяма част от тях са сразени, болни и в реанимация. Имаме нужда от помощ“, каза здравният министър Костадин Ангелов.

В столицата всички лечебни заведения до понеделник трябва да осигурят обезпечени с персонал COVID зони.

Начин да се запази здравната система от щаба виждат в бързите тестове - не за антитела, а за антигени, които са на принципа на PCR. От комбинирани тестове за грип на този етап няма нужда.

Прогнозите са, че заболеваемостта ще продължи да расте. Очакванията на експертите са носенето на маски да открито да има ефект. Той би трябвало да се усети до края на ноември.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!