Парамедици и студенти по медицина са първите желаещи да станат доброволци в COVID отделението в Бургас.

Всички 36 легла в Инфекциозното отделение са пълни с пациенти с коронавирус, повечето в тежко състояние. Предстои да бъдат открити още 24 легла в Терапевтичния корпус. За тях обаче персонал няма, а наличният е на ръба на силите си. 

Това принуди болницата още веднъж да призове за спешна помощ от доброволци - медици, студенти, но и обикновени граждани.

Те, например, могат да помагат с пренасянето на багажа на хоспитализираните пациенти, тъй като близките им нямат достъп до отделението, а сега това правят сестрите.

Междувременно, 17 началника на отделения в болницата са отказали да изпълнят заповедта на ръководството да командироват техни лекари и медицински сестри в COVID отделението.

Като мотив са посочили, че няма ясни критерии и са поискали по 500 лева на дежурство, за да го направят.   

- Аз съм с доказан COVID, каза д-р Емил Стоянов, ортопед в болницата в Бургас.
- А защо идвате?
- Защото имам вкъщи още две деца и съпруга, които са болни по всяка вероятност… да видя какво ще бъде лечението оттук насетне".

"На етажа имам 19 пациента и ги обслужва една сестра, аз съм самичка и четвърто целодневно поредно карам. Просто е кошмар. Не знам докога ще издържим!", каза Дора Стоилова, старша сестра в Инфекциозното отделение в Бургас.

"Искаме, чакаме доброволци, но желаещи в общи линии няма. Оставаме сами на фронта!", заяви д-р Ростислава Кръстева, зам.-началник на Инфекциозното отделение в УМБАЛ-Бургас.

Сега е моментът студентите по медицина да се включат на първа линия, призовават и преподавателите им. Това може да стане след кратко обучение на място.

"Те пак трябва да си карат практиката, но в COVID отделенията работата, която се върши, е много по-отговорна и много по-отдадена на обществото", заяви проф. д-р Христо Бозов, декан, Факултет по обществено здраве в университета "Проф. д-р Асен Златаров".

"Страх ме е, но предполагам ще получа нужното обучение, нужната подкрепа и ще отида", каза Златина Шукерова – III курс, специалност "Медицинска сестра“.

Освен Златина, още 15 нейни колеги от понеделник ще се включат в първата вълна доброволци. Желание са изявили и парамедици.

Търсят се и доброволци без медицинско образование, които ще бъдат назначени на трудов договор в болницата като санитари.