„Необходимо е конституционно мнозинство, но това не е единствената задача. Съставянето на правителство дава възможност, а кабинетът „Денков-Габриел“ има изключително голяма отговорност. Ние се намираме в криза на националната сигурност“.

Това коментира в студиото на „Лице в лице“ евродепутатът Радан Кънев.

„Тази криза на правосъдието, но и кризата на специалните служби, дългогодишното вече поведение на президента по ръба или отвъд рамките на конституционно отредената му роля, са елементи на тази криза. Първата задача на всяка власт е сигурността, но с практически същата важност е и икономическото развитие, пресрещането на икономическите рискове, използването на огромните възможности пред икономиката“, допълни той.

„След началото на руската агресия в Украйна политическата картина в България се промени. Ако преди формулата на управление беше с БСП и ИТН, то след падането на правителството формулата е между ПП-ДБ и ГЕРБ. Това не е край на политическата криза, а шанс да излезем от нея. Нарекох исторически компромис постигнатото за кратко конституционно мнозинство с ГЕРБ и ДПС, а нищо историческо няма в това ПП-ДБ и ГЕРБ да сътрудничат, за да излъчат правителство. Това е обикновен тежък политически компромис“, посочи евродепутатът.

ГЕРБ в тази управленска формула е в слаба позиция. Кабинетът не е с техния мандат и мнозинството от министрите не са нито номинирани, нито посочени под някаква форма от тях. Да не говорим, че не са техни партийни членове или хора, които са заемали този пост през дългогодишното им. Нормално е в тази ситуация ГЕРБ да търси провокация, отслабване на правителството или на парламентарната му подкрепа“, каза Радан Кънев.

Според него парламентарната дипломация и намирането на мнозинства по различните важни теми ще върне парламентарната демокрация.

Отдавна и на много основания бе наложително освобождаването на Иван Гешев да се случи. Рязката промяна на 180 градуса на политици и членове на ВСС показва, че зависимостите в правосъдието са достигнали такава височина, че го компрометират. Без реформа не можем да говорим за правова държава. Тя не може да се възстанови в рамките на дни, седмици или месеци. Необходими са години на усилия“, допълни той.