Имаме много несъгласия с проектозакона за психолозите в България. Той не е съгласуван с всички работещи в държавния и частния сектор. Това каза в предаването „Лице в лице” клиничният психолог Рени Велчева.

По думите ѝ законът касае регулация за цялата професионална общност в България, а Дружеството на психолозите в България, което е изработило този проект, реално се опитва да наложи върху всички практикуващи психолози  регулация, която е много нужна и необходима, но въведена по неподходящ начин.

„Задължават ни недобровлно да членуваме в една неправителствена организация, която има претенцията да бъде съсловна професионална организация”, каза Велчева.

Според нея безспорно регулацията е нужна, но тя трябва да се направи в обществена дискусия с абсолютно всички, които тя касае.

„За работещите в публичния държавен сектор, които са в най-различни сфери – например, в системата на училищното и предучилищното образование, здравеопазването, на вътрешните работи. Всички тези професионалисти и тяхната дейност се регулира от съответните законови наредби, които са свързани в съответните сфери, в които те практикуват”, допълни психологът.

Според Велчева регулацията трябва да е държавна.

Вижте повече във видеото!