Старото нормално вече не съществува и това се отразява масивно на психиката на човек, а най-тежко е положението на възрастните хора, които не могат да се грижат добре за здравето си. Това каза в предаването „Лице в лице” психологът Пламен Димитров.

По време на пандемията са възникнали  нови начини за осигуряване на помощ на хора в нужда.

„През годината квалифицираните психолози и психотерапевти работим в голям брой онлайн платформи, за да можем да се свързваме с хората от дистанция.  Над 800 процента е увеличението на търсене на психическа помощ спрямо началото на 2019 г.”, каза психологът.

Снимка: btvnovinite.bg

Професионалисти от сферата предвиждат една глобална ситуация на посттравматичен стрес, който ще продължи години.

„От началото на годината лично аз съм работил с 12 семейства, които са загубили близки заради пандемията”, добави психологът.

Димитров коментира и проектозакон за психолозите в България, който ще регламентира кой има право да упражнява професията.

„Това е дългоочаквана и дълго работена тема, тъй като в Европа и по света сериозните гилдии отдавна са структурирали този процес и това е регулирана професия”, добави Димитров.

По думите му чрез закона ще е ясно какви са компетентностите,  образователната подготовка, квалификацията и специализацията на психолозите, като това ще е публично известна информация и ще защитава интересите на нуждаещите се.

„Този закон ни изравнява с нашите европейски партньори, тъй като без регулация не можем да създадем гаранция за качеството на грижите, които ще се търсят все повече”, обясни той.

Вижте още във видеото.