Няма нищо страшно, ако се промени курсът на еврото, дори ако има плаващ, ще сме облагодетелствани като страна. Това коментира икономистът проф. Гарабед Минасян, след като НС прие да влезем в еврозоната с фиксиран курс на лева към еврото.

Той обясни, че има страх сред обществото, защото няма публични дискусии по темата.

Надделява желанието нещо да се направи, за да се успокои населението, поправката, която беше въведена, тя не означава, че някой ще фиксира нашия валутен курс, тя означава, че ще може да има внушения за промяна на валутния режим. Никъде и никога Централната европейска банка не е определяла какъв да бъде курсът на някоя страна при влизане в зоната. Това, което изисква банката, е курсът да се определя на база пазарен принцип, а при нас в последните 23 години, валутният курс не е тестван пазарно – той е фиксиран „лабораторно:“ и не е ясно каква е пазарната оценка на нашия курс“, коментира експертът.

Според него ако преминем на пазарно определяне на валутния курс, той ще определи лева като по-скъп, отколкото е сега:

„Т.е. моите наблюдения са, че ако ние преминем към един пазарен курс, левът няма да девалвира, а обратно ще се засили, преценявам, че 1 евро за 2 лева е прекалено висока цена, като преценявам съотношението. Ако преминем към свободно плаващ валутен режим, вероятно еврото ще струва не 2 лева, а примерно 1,80-1,85. Български лев е подценен с около 15%“, каза още той.

Вижте целия разговор във видеото.