Влизаме в Еврозоната само с фиксиран курс. Това решение предстои да стане закон след спешни консултации на финансовия министър с депутатите.

България ще влезе в чакалнята на еврозоната само ако курсът на еврото остане точно 1.95538. Това обяви днес финансовият министър Владислав Горанов. Това ще е условието, при което ще предприемем подобна стъпка.

Приетото днес решение на парламента има за съвносители ГЕРБ, патриотите, ДПС и „Воля“. Против бяха от „Атака“, а БСП се въздържаха при гласуването.

За да лансира идеята, министърът на финансите Владислав Горанов дойде в парламента и се срещна с всички групи.

„За нас е приоритет влизането в еврозоната, но само при сегашния курс. Иначе няма да влезем“, заяви финансовият министър.

Мнозинството депутати се съгласи и гласува, че България влиза в чакалнята на еврозоната с твърд мандат на правителството да запази действащия курса на лева за евро.

Така без нов акт на българското народно събрание никой не може да промени курса на лева към еврото, отбеляза депутатът от ДПС – Йордан Цонев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Атака“ обаче се обявиха против, защото така се отказваме от суверенитета си.

От БСП обявиха, че ще се въздържат заради притесненията си, че курсът на валутата ни при влизане в еврозоната може да варира до 15%. И че записаното в нашия закон не задължава евробанкерите.

От ГЕРБ обявиха, че социалистите само насаждат страхове.

„Във всички държави в Европа курсът плава и там хората не се притесняват, защото нямат БСП. Тука се притесняват, защото имат БСП. Спрете да всявате паника“, призова депутатът от ГЕРБ – Тома Биков.

Така текстът беше приет, а законовите поправки минаха и на второ четене в бюджетна комисия.