„Парламентът даде мандат за влизане в еврозоната само при курс от 1,95583 лева за евро. Дори всички хора и фирми да решат обърнат левовете в евро, това ще се случи без проблеми и то по курса, който е фиксиран“, обяви в предаването „Лице в лице“ Менда Стоянова – шеф на бюджетната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ.

Преди дни стана ясно, че се готвят законови промени във връзка с влизането на България в чакалнята на еврозоната, свързани с курса на лева спрямо еврото. Това породи притеснения, че е възможно левът да се обезцени.

"Многократно сме твърдели, че бордът ни е много стабилен. Зад всичките пари - левове, които имаме в обръщение, стои 160% евро. Това означава, че ако утре всеки българин реши да си обърне парите в евро, това ще се случи без проблеми, и то по фиксирания курс", заяви Стоянова.

"За да се случи това нещо, трябва да има съгласие от представителите на България, които водят преговори и целия процес. Този процес на присъединяване към ERM 2, който на всички ни се струва че приближава към своя край, вече се води от три години. Много активно БНБ участва в преговорите. Проблемът, който възникна е последната поправка в наш закон, след която ЕЦБ ще даде положително становище за съответствие на нормативната ни уредба", обясни Менда Стоянова.

По думите й управителят на БНБ е декларирал, че ние сме във Валутен борд от 20 години и няма смисъл да имаме подобна разпоредба, защото влизаме с твърд курс, но за съжаление механизмът и правилата по него са от 1997 г. „Не може като едно изключение за нас да правят поправки“, посочи още Менда Стоянова.

Тя поясни, че от тук са се развихрили спекулациите, че няма да влезем с този курс, в който сме в момента. Преговорите не започват тепърва, те се на финала си, каза още Менда Стоянова.

Република България няма да участва в механизма, при курс различен от централния, категорична беше тя.