Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че България ще се откаже от еврозоната, ако не ни приемат с настоящия курс след края на извънредните консултации в НС с парламентарните групи и председателския съвет.

Монзинството депутати се съгласи и гласува, че България влиза в чакалнята на еврозоната с твърд мандат на правителството да запази действащия курса на лева за евро.

„Разработихме проект на решение, който фиксира твърд мандат на българските власти в процеса на престой във валутно-курсовия механизъм. Всички партии бяха запознати с механизма и технологията и подкрепиха, с изключение на колегите от БСП, решение, което е входирано в НС и днес ще бъде гласувано, с което ще бъде даден твърд мандат, който ще даде допълнитени гаранции, че България през ERM до влизане в еврозоната ще поддържа фиксиран курс в размер на сегашния лев към евро 1,95583“, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

„Излизаме от тези разговори с отделните паралментарни групи с оптимизъм, че България ще влезе и във валутния механизъм, и, когато времето дойде за това, в еврозоната с курса, който имаме в момента“, каза Димитър Радев, управител на БНБ.

"Атака" обаче се обявиха против, защото така, според тях, се отказваме от суверенитета си. От БСП обявиха, че ще се въздържат заради притесненията си, че курсът на валутата ни при влизане в еврозоната може да варира до 15%. И че записаното в нашия закон не задължава евробанкерите.

"Никой не може да даде гаранции по какъв курс се влиза в еврозоната. Tук се лъже, крие се информация от българския народ", смята Румен Гешев, БСП.

От ГЕРБ обявиха, че социалистите само насаждат страхове. 

"Във всички държави в Европа курсът плава и там хората не се притесняват, защото нямат БСП. Тука се притесняват, защото имат БСП. Спрете да всявате паника", заяви Тома Биков, ГЕРБ.

Така текстът беше приет, а законовите поправки минаха и на второ четене в бюджетна комисия. 

Междувременно Горанов коментира темата за Васил Божков, като заяви, че може да му бъде съставен акт и по този начин чрез изпълнително производство да се съберат от него таксите, които дължи за последните години и каза, че Министерството на финансите е принципал на Комисията по хазарта, но всъщност назначава само един неин член, а именно нейният председател.

Има издадена европейска заповед за арест на бизнесмена Васил Божков, който вече е със седем обвинения.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!