Много ясно е казано в Конституцията, че процедурата по приемането на нова Конституция не предвижда промени на внесения проект. Гласува се във вида, в който е внесен – това обясни в предаването „Лице в лице“ адвокат Петър Славов от „Демократична България“. 

„Какъв е смисълът от тези обсъждания и дебати – едни хора да си говорят, времето да си върви и в един момент да дойдат редовните избори“, смята адвокатът.   

Според него създаваме световен прецедент – в конституционна комисия, която трябва да разглежда евентуален проект за нова Конституция, юристите са по-малко от неюристите.

Това до голяма степен издава сериозността на това начинание, говорим за печелене на време, подчерта Петър Славов.   

„Разписаната процедура за приемане на нова Конституция казва няколко много ясни неща. На първо място, когато говорим само за промени, се работи от следващото Велико народно събрание само по внесените промени“, отбеляза Славов. 

Според него в момента нямаме проект за нова Конституция, а преписана сега действащата с 5% нововъведения. 

„Изпадаме в хипотеза на абсурда, това което е предложено всъщност не е проект за нова Конституция. Тогава възниква въпросът може ли това Народно събрание да гласува разпускане и свикване на Велико народно събрание“, допълни адвокат Перът Славов. 

Процедурата предвижда проектът да е ясен, той може да бъде преработван, но основната насока и духът на този проект трябва да са заложени още в това Народно събрание, обясни адвокатът. Според него проблемните елементи в действаща Конституция могат да бъдат решени от обикновено Народно събрание.