Европейската комисия за демокрация чрез право, по-известна у нас като Венецианската комисия, ще даде становище по проекта на управляващите за нова Конституция на страната до средата на месец ноември. 

Това става ясно от тяхно писмо, изпратено до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и прочетено от шефа на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. 

„Бих искал да насоча вниманието ви към факта, че поради ограниченото налично време в становището по  принцип ще се разглеждат само измененията, касаещи съдебната система и измененията, свързани с независимостта на съдебната система. Мисията на докладчиците в България ще бъде заменена от видеоконферетни срещи с всички заинтересовани страни“, прочете още Атанасова, цитирана от „Фокус“. 

По-рано днес Атанасова беше избрана да оглави Временната парламентарна комисия, занимаваща се с предложението за нов върховен закон. Тя коментира, че е се е доказала като диалогичен човек и ще работи открито, коректно и добронамерено. 

„Приех да съм председател на Времената анкетна комисия за Конституцията с ясното съзнание за отговорността, която ще нося. Тя не може да променя Конституцията, а е създадена с цел да обсъди максимално прозрачно и експертно всички предложения. Имам намерение да поканя всички, които имат предложения или становища. Ще предложа създаването на експертен съвет към Комисията, в който да участват представители на всички професионални организации на юристите и представители на академичната общност“, уточни Атанасова. 

По думите ѝ предложените промени ще се дебатират с всички неправителствени организации и извънпарламентарни групи.