Депутатът от ВМРО Александър Сиди отхвърли твърденията, че партията му е подкрепила създаването на Временна парламентарна комисия, която да обсъди проекта за нова Конституция – за да има представители в нея. 

„Едното няма нищо общо с другото. Комисията е част от целия процес, който ГЕРБ започнаха, а ние се съгласихме и подписахме проекта за нова Конституция и ВНС. С това, че сме гласували „За“ Комисията – категорично не сме написали нова Конституция, категорично 44-ото НС няма да пише нова Конституция – нека успокоим всички хора“, заяви в „Лице в лице“ Сиди. 

Той посочи че е изненадан от упорството на БСП и ДПС по казуса. По думите му, ако се стигне до Велико народно събрание – не може да се гласува нова Конституция без подкрепата на 2/3 от народните представители. 

„Това няма как да се случи без ГРБ, БСП или ДПС, нито без политическите сили, които в момента са извън парламента. Не си играем на „Конституция“, ние сложихме нашите приоритети на масата“, каза Сиди и уточни, че е важно предложенията да бъдат подложени на референдум, за да се чуе мнението на гражданите. 

Той посочи, че Временната комисия трябва да достигне до едно единствено решение – има ли смисъл от промени в Конституцията.

Има невероятен вой от страна на хора, които живеят в югоносталгията или коминтерна. Така депутатът Александър Сиди отговори на критиките от страна на Северна Македония относно преименуването на 24 май в „Ден на българската писменост, просвета и култура“, а не както беше досега „Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост“.  

Промяната беше гласувана на първо четене чрез поправки в Кодекса на труда. „Никой не отрича в нашите исторически среди, че това е азбука, създадена в България и която България изнася навън. Не виждам защо трябва да продължаваме да приемаме името славянска писменост, при положение, че е българска“, каза Сиди. 

По думите му ако учениците на Кирил Методий не са дошли в България и не са създали кирилицата – делото на светите братя е щяло да остане само на хартия. Сиди допълни, че не трябва да се подкрепя тезата, че това е писменост на всички славяни. 

„Самите руснаци също пишат на кирилица и не им пречи да ни създават проблем в това отношение, когато покрай 24 май казват, че писмеността е създадена в Охрид. Да, в Охрид, един прекрасен български град по онова време. Скопските историци пък, разказват други легенди и приказки“, коментира той. 

Сиди посочи, че ВМРО, като вносители на поправката, са получили множество поздравления от хора, които не са идеологически ангажирани с казуса.