Временна парламентарна комисия ще разгледа проекта за нова Конституция, предложен от ГЕРБ, реши парламентът. Тя трябва да даде конкретни предложения по проекта за нов основен закон. 

В нея трябваше да влязат 18 членове – по трима от всяка парламентарна група, плюс трима независими народни представители.

Още вчера от БСП обявиха, че няма да участват в комисията, ДПС днес също не номинираха свои представители и при гласуването излязоха от пленарната зала. Така съставът на комисията в крайна сметка е от десет членове.

Управляващите предложиха и представител на независимите депутати, но това не остана незабелязано от БСП, тъй като преди 2 години той беше част от тяхната парламентарна група.

"Парламентарна група на ГЕРБ да предлага Спас Панчев? Ами, тогава кажете, че този депутат е от вашата парламентарна група", посочи социалистът Георги Свиленски.

Председател ще е Десислава Атанасова от ГЕРБ, а зам.-председател – Искрен Веселинов от Обединените патриоти. Комисията е с мандат два месеца, ще се събере на първото си заседание следващата седмица, за да утвърди процедурните правила за работа. Заседанията й ще бъдат предавани онлайн.

Членове на комисията са Красимир Ципов (ГЕРБ), Тома Биков (ГЕРБ), Борис Ячев (ОП), и Христиан Митев (ОП), Симеон Найденов („Воля“), Елена Пешева („Воля“), Пламен Христов („Воля“) и независимият депутат Спас Панчев.

Атанасова обяви, че е готова на диалог и ще предложи към новата структура да бъде създаден експертен съвет.