Възобновяването на диалог (б.р с Русия) е неприемливо заради агресията на Путин и заради това, че сме обявени за неприятелска страна. В тази ситуация е много трудно изобщо да се мисли за подновяването на диалога. Това заяви в студиото на „Лице в лице“ служебният външен министър Николай Милков.

„Такъв може да съществува по отношението на някакво нормално функциониране на посолствата или за осъществяване на взаимодействие, което да не бъде свързано със санкции“, добави той.

Милков заяви и че българските дипломати в Русия, и руските дипломати у нас са под лимита, който е бил определен в нотите.

„За съжаление, възможностите на дипломацията силно се стесниха. Очевидно е, че по отношение на регулирането на конфликта между Русия и Украйна в преки преговори дипломацията няма да може да има функция“, каза служебният вътрешен министър,

По думите му същевременно дипломацията играе много важна роля, когато говорим за обединения отговор на ЕС, за колективния подход в рамките на НАТО, за разработването на санкциите – как в хода на процеса интересът на отделните държави да бъде отчетен, което е особено важно и за България.

Николай Милков се въздържа да коментира публикацията на „Ди Велт“ :Ако е необходимо парламентът има механизми, с които да разбере какво точно се е случвало тогава.“

„Ако има решение на парламента, то трябва стриктно да се изпълнява и да не се правят неща, които излизат извън неговите рамки – тайно или явно“, заяви Милков.

Отношенията със Северна Македония

„Българската страна направи изключително много по отношение на Република Северна Македония през тези години и за защита на нашия интерес там, за защитата на хората, които имат българско национално самосъзнание“, каза Николай Милков.

Той заяви, че разлика от България, където има широк консенсус по отношение на политиката ни към Северна Македония, то в съседката ни няма.

Членство в Шенген

„Имаме преки ползи от членството в Шенген както за хората, така и за икономиката“, заяви Николай Милков.