България – как най-бедната държава в Европейския съюз тайно спаси Украйна. С това заглавие германският ежедневник „Ди Велт“ публикува статия, от която става ясно, че страната ни е доставяла оръжия и муниции на Киев още в началото на войната.

Материалът описва, че докато у нас прокремълските кръгове спират официалното изпращане на военна помощ за Украйна, тогавашният премиер Кирил Петков и неговият заместник Асен Василев успяват да изпратят помощ чрез поредица от посредници.

„Докато Петков се опитва да ориентира страната в по-западна, пронатовска политика, той трябва да се бори и с проруските политици, сред които и коалиционните си партньори от социалистическата партия – наследник на старата комунистическа партия. Дори трябва да уволни военния си министър, който използва проруска реторика за войната в Украйна. Публично, поне, Петков категорично отрича да изпращаме военна помощ за Украйна“, пише изданието.

Снимка: БГНЕС

Въпреки това Кирил Петков и Асен Василев успяват да осигурят нужното на Киев миналата пролет.

„Изчислихме, че около една трета от мунициите, които бяха нужни на украинската армия в ранните етапи на войната, са били доставени от България“, коментира сега Петков пред „Ди Велт“.

Изпратили сме и гориво – дизел, който е преработен в рафинерия на Черно море, която по това време е принадлежала на руската компания „Лукойл“.

„България се превърна в един от най-големите износители на дизел за Украйна и в някои моменти доставяхме до 40% от нужното за страната им“, казва Асен Василев пред изданието.

Историята е потвърдена и от украинска страна. Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба коментира пред „Ди велт“, че страната му е била в опасност да остане без муниции още през април на миналата година.

„Знаехме, че България има големи количества муниции в складовете си. Президентът Володимир Зеленски ме изпрати лично да ги осигуря“, казва Кулеба пред изданието.

„Кирил Петков показа изключителен интегритет и винаги ще му бъда благодарен, че използва всичките си политически знания за да открие решение“, казва Кулеба.

Снимка: Ройтерс

Сделките за оръжие

Тогавашният премиер Кирил Петков дал разрешение на посредници да изнасят нужното не директно за Украйна, а за компании в чужбина.

„Частната ни военна индустрия работеше с пълна пара“, казва Петков.

Той припомня кадрите от април, на които видяхме голям украински самолет да излита от Летище София.

Петков и Василев се постарали също да останат отворени пътищата за камиони през Румъния и Унгария. Според информацията на „Ди Велт“ доставките били платени от Съединените щати и Великобритания.

През юни месец „котката излиза от торбата“ и шефът на компанията „Кинтекс“ Александър Михайлов, който подава оставка заради политически скандал, заявява в медиите, че страната е изнесла стока на стойност 2 млрд. евро от началото на войната.

Снимка: bTV

Дизел сделките

Страната ни е доставила и дизелово гориво на Украйна. На среща на Световната банка във Вашингтон през пролетта на 2022 г. Асен Василев разбира, че запасите от гориво на Киев намаляват застрашително. Тогава той насърчава „Лукойл“ в България да изнася горивото към Украйна, което е в повече.

„Предложението е прието радушно, тъй като служителите на компанията също били против войната на Путин. България има нужда от около половината от произвежданото гориво в рафинерията близо до Бургас. Всичко останало било изнесено за Украйна“, пише „Ди велт“.

Киев потвърждава и тази част на историята.

Москва отвръща на удара

Кремъл бързо разбира за огромните усилия на България да помогне на Украйна, макар и в тайна. В началото на май Москва бомбардира страната ни с кибератаки, твърди Кирил Петков пред изданието. Те са насочени към електропреносната мрежа, пощите и дори системата на пенсиите.

Относно падането на правителството на Петков изданието посочва, че „руските кръгове помогнали това да се случи“.