До голяма степен насилието в семейна среда е породено от мълчанието на жената. Българското общества върви в погрешна линия, непрекъснато се опитва да стреля по изкуствени патици и лесно се манипулира. Така социологът Мира Радева коментира в предаването „Лице в лице” последните случаи на насилие над жени.

Според Мира Радева истинският път е превенцията – как да не създаваме условия в самото общество, така че агресията и насилието да са приемлив начин на поведение.

„Това нещо ни даваше Истанбулската конвенция, като основни насоки. Там акцентът беше сложен върху това така да се възпитават децата в семейството и в училище, че да изграждат ценности на толерантност  и срещу агресията”, отбеляза още Мира Радева.

Според нея в това е и връзката с идеите на френския президент Еманюел Макрон в призива „За европейско обновление” . Радева обясни, че според нея Макрон поставя много важен въпрос – защо разглеждаме ЕС като пазар.

„Истинският център на ЕС са ценностите, борбата за определени идеали. Когато пренебрегнахме Истанбулската конвенция ние се наредихме на опашката на нецивилизованите общества в Европа”,  каза Мира Радева.

Никой не се възмущава от това, че всеки ден умира една жена от побой, но всички са възмутени от една листовка с двама прегърнати мъже, посочи още Радева.