Социален щит за всеки европейски работник, който да му осигурява еднакво заплащане на едно и също работно място и минимална европейска заплата, съобразена с всяка страна и договаряна колективно всяка година.

За това настоява френският президент Еманюел Макрон в статия, предоставена на 28 водещи медии в европейските държави. В статията той очертава визия за европейско обновление в навечерието на изборите за Европарламент.

"След няколко седмици европейските избори ще бъдат решаващи за бъдещето на нашия континент. Никога, от Втората световна война насам, Европа не е била така необходима и така застрашена", пише Макрон.

Като символ на проблемите, сполетели Европа, той посочва брекзит. Според него "лъжи и безотговорност" са довели до излизането на Великобритания от ЕС, очаквано в края на месеца.

Френският лидер приканва европейските граждани да отхвърлят националистическите партии, "които не предлагат нищо", на изборите за Европейски парламент от 23 до 26 май.

За да отговори на очакванията на гражданите, Макрон обещава да свика "конференция за Европа", която да предложи всички необходими промени, без никакво табу, включително преразглеждане на договорите.

Снимка: btvnovinite.bg

Френският президент прави редица конкретни предложения за реформи, които да доведат до "европейски ренесанс":

- създаване на Европейска агенция за защита на демокрациите, която да брани страните в ЕС от кибератаки и манипулации при избори;

- забрана за финансиране на политически партии от чужди държави;

- криминализиране на езика на омразата и насилието в интернет;

- ангажимент за стриктно спазване на правата и задълженията в Шенгенската зона за свободно движение, за да се гарантира солидарно свободата и сигурността;

- създаване в ЕС обща гранична полиция и служба за предостоставяне на убежище, подчинени на Европейски съвет за вътрешна сигурност;

- Европейският съюз да подготви договор за отбрана и сигурност, който да определи задълженията на страните в ЕС, членуващи и в НАТО;

- въвеждане на "социален щит", който да гарантира еднакво заплащане на едно и също работно място. Френският президент пише, че Европа трябва да създаде социален щит за всеки работещ, за да има еднакво заплащане на едно и също работно място и европейска минимална заплата, съобразена с условията във всяка страна.

Снимка: btvnovinite.bg

Несъмнено Макрон се поставя в ролята на лидер на т.нар. прогресивни сили и мотор за европейски реформи, коментират тази сутрин френските медии.

Според информация на bTV редица европейски лидери са били информирани за намеренията на Макрон. Сред тях е германският канцлер Ангела Меркел. В течение е бил и политическият му противник – италианският премиер Джузепе Конте. За сметка на това сред европейските лидери, които Макрон е предпочел да не държи в течение на намеренията си, е унгарският премиер Виктор Орбан.

От Съвета на ЕС и Европейската комисия също коментираха идеите на Макрон: 
 
„Съществуват външни антиевропейски сили, които открито или тайно търсят начин да повлияят на демократичния избор на европейците. Такъв беше случаят с брекзит и в изборите в редица европейски страни. И това може би отново ще се случи на евроизборите през май”, заяви Доналд Туск, председател на Съвета на ЕС.
 
„Важно е да припомним, че много от предложенията на президента Макрон отговарят на структури, които или вече съществуват, или създаването им е било предложено от еврокомисията”, коментира Маргаритис Схинас, говорител на ЕК.

Eврокомисията напомни, че има общи цели с Франция за "европейско възраждане", а решението трябва да е подкрепено от всички страни.

Програмната статия на Макрон предизвика сериозни политически реакции в родната му страна, като опозицията отново разкритикува държавния глава – този път заради недостатъчна защита на интересите на страната.

„Еманюел Макрон говори за защитата на нашия континент и не казва нищо за масовата миграция, за ислямизма… Както винаги, говорим и крием трудните теми, като в резултат нищо не се променя”, коментира в „Туитър” лидерът на Републиканците Лоран Вокие, наследил на поста Никола Саркози.

Социалистически политици нарекоха Макрон „д-р Джекил и мистър Хайд” с твърдението, че за пореден път чуваме изказване, което няма нищо общо с реалните действия.

„Европейският проект на Еманюел Макрон е постлан с добри намерения – за разлика от действията му. Има големи думи и скромни амбиции”, коментира първият секретар на политическата сила Оливие Фор.

От Националния фронт на Марин льо Пен бяха категорични: „Макрон е сам в своя проект за федерална Европа във време, в което всички партии на континента искат да получат обратно властта и да разполагат с повече национален суверенитет”.

Цялото обръщение на Макрон четете тук.