В момента няма увеличение на кибератаките срещу нашите държавни институции, но се наблюдава активност, която обикновено предшества такива хаквания. Заради това са блокирани 45 000 злонамерени айпи адреса през последната седмица, заяви министърът на електронното управление Божидар Божанов в „Лице в лице“.

Извършено е сканиране на мрежите и сървърите на държавните институции, което е показало какви са техните уязвимости. На база тази проверка са изпратени писма до съответните ведомства, които да направят съответните анализи и да променят някои настройки, за да се увеличи киберсигурността им, съобщи Божанов.

Междувременно се работи и със социалните мрежи, за да се ограничи възможността за хибридни атаки, като се задължат платформите да разкриват на потребителите кои са авторите на такива публикации и кой плаща за тях.

Пример за хибридна атака през последните седмици е предизвикването на паника и опашки пред бензиностанциите. Седмица преди това да се случи е имало опит за подобна атака, но той е бил неуспешен, тъй като никой по-уважаван източник не е повторил неверните твърдения, отбеляза Божанов.

Зад тази атака стоят едни и същи говорители, свързани с руски компании, които говорят за липса на горива. Седмица по-късно тезата е подхваната от младежката организация на ГЕРБ, които чрез платени публикации искат информацията да стигне до повече хора, каза още министърът.

В момента тече и проверка дали зад истерията с опашките за олио не стои друга такава хибридна атака, съобщи Божанов.

Основни електронни услуги за гражданите от следващата година

Догодина ще бъде факт първите услуги за граждани от електронното управление на държавата. Те ще бъдат достъпни през мобилно приложение, което ще играе ролята на електронна идентификация, съобщи министър Божанов.

Регистрацията и идентификацията ще стават в няколко лесни стъпки, като удостоверяването на нашата идентичност ще става чрез селфи и снимка на личната ни карта. За достъп до „по-чувствителна информация“ като здравното ни досие, ще трябва еднократно да посетим някои учреждение за активация, обясни Божанов.

Паралелно със създаването на приложението в него ще се интегрират съществуващите държавни бази с данни. Приложението само ще попълва нашите лични данни като ЕГН при подаване на документи. Потребителите ще бъдат уведомявани с есемес или друг вид съобщения за всички здравни манипулации, които се вписват в тяхното здравно досие, а подписването на документи ще става чрез сканиране на QR код, обясни Божанов.

Вижте целия разговор във видеото.