„Той е крайно зависим, не може да освободи двете госпожи, защото знаят много. Ако посегне към тях, нещата могат да се развият изключително сложно“, каза служебният министър на културата Велислав Минеков за директора на Народния театър. „Друго нещо някакси незабелязано е, че твърде много хора са били помолени да напуснат. Освен това има много новоназначени, сред които изключително съмнителни лица“, допълни Минеков. 

Става въпрос за около 15 души, които са били помолени да напуснат с обезщетение. По думите му артисти с големи имена са бързо пенсионирани. 

„Проблемът е в ръцете на самия директор. Кого ще освобождава, кого няма, крайно време е да вземе правилното решение, а не да се заиграва с артистите. Това са хора, които са изградили себе си с огромен труд и имат огромно признание - Захари Карабашлиев, Явор Гърдев, Александър Морфов. По-ценни ли са двете госпожички там от тези три имена“, каза още Минеков. 

Преди повече от месец в Народния театър се разрази скандал заради назначението на бившия пиар на ДПС Велислава Кръстева като пиар на театъра. Нейната врата беше надрасканата, а теблката - свалена. Режисьорът Александър Морфов сподели, че той стои зад тези действия, които е изразил в знак на несъгласие към мястото Кръстева в институцията.

В предаването „Лице в лице“ Минеков каза, че получава обаждания от актьори, които му казват, че се чувстват потиснати и уплашени, защото не са съгласни с директора на Народния театър. 

„Вероятно усещат някакъв вид подготовка за репресия, след като са видели как напускат всичките тези хора, които са били прогонени“, допълни служебният министър на културата

Минеков каза още, че заедно с министъра на финансите са подпомогнали сценичните институти с още 303 000 000 лв. и са спасили театри, които са били пред банкрут. По думите му заплатите на актьорите в Народния театър достигат до 6400 лв., но в останалите театри и опери възнагражденията са ниски.