Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков разпореди пълна проверка на Народния театър "Иван Вазов" и отправи предупреждение към неговия директор Васил Василев, който заема длъжността от април тази година. 

Причината е разразилият се скандал в края на октомври, когато беше надраскана врата на кабинета на пиара и заместник-директор на театъра Велислава Кръстева. Надписите гласяха "ДПС", "Връзки с обществеността на Ахмед Доган" и "Изчезвай".

Режисьорът Александър Морфов сам призна, че е направил това в отворено писмо.

Потърсени за коментар от bTV, от ръководството на театъра запазиха мълчание. 

„Това наистина ме тревожи. Аз не бих желал нашият театър да се превръща в кръжок по политически интереси. За съжаление, това политическо обкръжение може би представлява форма на защита на самия директор, но не мисля, че това са правилните хора на правилното място и аз ще помоля тези хора да бъдат сменени и да бъдат подбрани професионалисти, а не политически активисти“, заяви проф. Велислав Минеков, служебен министър на културата. 

„Не може на тази теглилка от едната страна да поставим злато, а от другата страна перушина, аз държа на присъствието на режисьора Александър Морфов в Народния театър. Вследствие на събитията, той е силно разколебан от желанието си за присъствие там, а това би било голяма щета. Има мълчание сред неговите колеги, а мълчанието понякога струва злато, защото разбрах за едно небивало покачване на заплатите на артистите в състава и една част от тях получават месечно възнаграждение от 5000 лева. Това е смущаващо. Тук директор на дирекция в министерството не получава такава сума“, допълни проф. Велислав Минеков. 

Той отправи предупреждение към директора: 

„Ще искам да се извърши пълна проверка не само на случая, а на всичко което става в театъра, откакто той е директор. За съжаление, са видими тези политически представители. Това не е хубаво, по-добре професионалисти“, отбеляза Минеков.