Анализ на здравни застрахователи показа ред разкрития в здравната ни система. Едно от тях беше доплащане от 7 лева за измерване на кръвното или почти 900 лева за "час операционна зала", както и 600 лева от семейство за адаптиране на новородено.

Освен това последният доклад на ЕК показва, че нашите пациенти доплащат 50% от здравните услуги, когато боледуват. 

Според изпълнителният директор на Здравноосигурителен фонд „Доверие” и бивш министър на здравеопазването Мими Виткова здравната система е „прост аритметичен сбор от търговски субекти и затова има ред проблеми."

Диспропорциите в системата са другият огромен проблем, който води до липса на медицински работници.

„Здравната система е болна във философията на нейното структуриране. Диспропорциите във възнагражденията трябва да се коригират, системата стимулира въртене на празни обороти, а от оборотът зависят приходите”, заяви още Мими Виткова.

След като медицински сестри пренощуваха под прозорците на властта, те получиха покана за среща с премиера Бойко Борисов. Те заявиха, че не искат пари, а промяна на цялата система.  

Дори сестрите посочват излишното приемане на пациенти в болница, за да си докарат пари, появсни Виткова.

„Как да си обясним това, че население, което е намаляло с два милиона души, а генерира хоспитализации два пъти повече в сравнение с един период, когато никой никому не е пречил да приема болните в болници и са били по-малко приетите”, коментира експертът.

Според Виткова трябва да се остойностят клиничните пътеки и да покаже кое колко струва:

"Много застрахователи не се интересуват за какво се взимат пари, но когато ние кажем това не е законосъобразно, пациентът казва, вие търсите повод да откажете плащане. Но ако държавата каже това е незаконносъобразно, човек може да отиде законно да си потърси взетите пари от този, който ги е взел", поясни още тя. 

Оказва се, че пациентът доплаща около 50% от здравните услуги, според последния доклад на ЕК, когато боледуват, не когато е здрав, каза още специалистът. 

Виткова приведе и куриозен пример, че от минималната заплата на пациентите се взимат 10%, за да се помогне на пациента да попълни документите си в болницата.

Вижте още във видеото.