Това е пети национален протест на здравните работници. След като разположиха палатков лагер под прозорците на властта стана ясно, че премиерът ще се срещне с тях.

Снимка: БГНЕС

Вече 24 часа медицинските сестри са навън. Има и палатки, в които те пренощуваха. По думите им при тях са идвали хора, които са им носили топли напитки. Заканите им са, че ще останат пред Министерския съвет до срещата с премиера Бойко Борисов.

Исканията им са за по-достойни условия на труд, реформа в системата и нов модел на финансиране на болниците.

Снимка: БГНЕС

Медицински сестри пренощуваха под прозорците на властта с настояване да се срещнат с премиера. Здравните работници настояват за спешна реформа в сектора.

„Какви пари, ние искаме условия на труд. Искаме стандарти, искаме като сме в Европа, да работим като в Европа”, казва Елена Кунева, медицинска сестра.

Това е петият протест на здравните работници от началото на март досега.

„От край време моите деца, те вече пораснаха, но те си бяха направили график кога съм дежурна. И всички мои колеги с техните деца имат това нещо. Ние нямаме нормални празници, ние винаги сме на работа”, обясни още Кунева.  

Снимка: БГНЕС

„Пациентите с право очакват грижа и внимание, но това няма как да стане ако си бил нощна някъде и на другия ден отидеш още 12 часа някъде другаде на работа”, заяви Димитрия Димитрова, медицинска сестра.

Малко след обяд при медицинските работници дойде министър Ананиев,  който покани сестрите на среща с премиера през утрешния ден и ги призова да се приберат по домовете си.

Медицинските сестри бяха категорични, че ще останат пред Министерския съвет, до срещата, която в крайна сметка беше преместена за тази вечер.

На нея вероятно ще присъстват и здравният министър Кирил Ананиев, министърът на труда социалната политика Деница Сачева и председателят на Парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова.