Прокуратурата разследва хасковската многопрофилна болница за източване на Здравната каса. При обиск на инвазивното отделение са открити 23 броя стентове, за които има съмнения, че по документи са поставени на пациенти.

В Инвазивната кардиология в Хасково годишно преминават над 1000 пациента, на които са поставени стентове, за да живеят. Преди да бъде използван, самият стент се съхранява в кутии.

Според прокуратурата в 23 от кутиите, които са открити, е имало стентове, които по документи вече са били поставени на пациенти, за което болницата е получила пари от Здравната каса.

Стентът е специална спирала, която разширява стеснения кръвоносен съд, за да стига кръвта до сърцето на пациента.

Според прокуратурата в 23 от случаите, процедурата не е извършена, но е платена от Здравната каса.

"Относно проведено лечение, използвани консумативи и медицински изделия, при извършените такива инванзивни интервенции, операции, става въпрос за поставяни на стентове на пациентите на отделението”, заяви прокурорът от Хасково Христина Жисова.

Според лекарите стентове, които не са били поставени на пациенти поради невъзможност, са били запазени, за да бъдат сложени на друг болен. Практиката била наложена заради въведени лимити от Здравната каса.

„За мамене не мога да кажа нищо, защото стентовете са налични. Много е сложно, при спешен болен, когато той има нужда от 5-ти стент, да иска, да се казва, че той трябва да си го доплати”, обясни кардиологът д-р Георги Стамболийски.

По случая тече и вътрешна проверка в болницата. 

„Досега никога не съм имал съмнение за подобно нещо. Това ми идва малко като гръм от ясно небе”, каза д-р Георги Гелов, директор на МБАЛ–Хасково.

Въпреки разследването, отделението по Инвазивна кардиология към хасковската болница продължава да работи.