„Посещението на премиера Бойко Борисов в Турция за откриването на газопровода „Турски поток“ е било грешка, смята председателят на Института за дясна политика Мартин Табаков.

„Считам, че българската страна трябва да отчита динамиките на процесите в Източното Средиземноморие при такива визити“, заяви анализаторът в студиото на „Лице в лице“ и отбеляза, че моментът за посещението на Борисов е било подходящ.

Снимка: btvnovinite.bg

САЩ в момента се опитват да станат по-малко зависими от Турция като военен съюзник в региона и с е пренасочват към Гърция, убеден е Табаков, който смята, че публичната демонстрация на добри отношение между Борисов и Ердоган не дава благоприятни сигнали към Вашингтон и другите страни в региона.

Според Табаков страната ни рискува да бъде причислена в една група с Турция и Русия, което може да повлияе неблагоприятно на отношенията ни с други държави.

Снимка: btvnovinite.bg

Като доказателство за своята теза Табаков посочи няколко важни международни срещи през последните дни.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис не е пропуснал да „изтъкне предимствата“ на своята страна като надежден партньор пред американския президент Доналд Тръмп по време на тяхната среща, отбеляза анализаторът.

Освен това, преди дни се състоя важна среща между Израел, Кипър и Гърция, която подкрепя един от алтернативните проекти в този регион.

В същия ден Египет, който е изключително антагонистично настроен срещу Турция, се събраха на среща със специалния пратеник на ООН за Либия външните министри на няколко държави: Египет, Кипър, Франция и Италия, които се обединиха в отхвърлянето на подкрепата, включително военната, която Анкара оказва на правителството на Файез Ал Сарадж, заяви анализаторът.

Хубавата новина от последните дни е, че България ще купи 20% от газовия терминал в Александропулис, което стана ясно по време на българо-американската среща, смята Табаков.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е част от енергийната стратегия на България и нашите приоритети“, казва експертът, който смята, че най-важното за нашата страна е диверсификацията на газовите доставки.

„Иран извърши удар, който целеше да няма физически жертви, a САЩ разбраха правилно този намек“, коментира последната конфронтация в Близкия Изток Табаков, според когото вече наблюдаваме смекчаване на тона между Вашингтон и Техеран.