Разследването на ОЛАФ за купуване на коли за МВР с европейски пари отново повдигна темата за корупцията у нас. Какво ни казват заключенията на  европейската служба за борба с измамите, в „Лице в лице“ дискутираха депутатите Маноил Манев от ГЕРБ и проф. Георги Михайлов от БСП.

„ГЕРБ реагираха остро на новината. Реагираме отдавна за тази сделка. Има запитвания към служебния министър от 2017 г. за прословутата поръчка. Опитваше да се замазва и да се казва, че няма такъв проблем. Когато избухна скандала, се опитаха да прехвърлят проблема от болната на здравата глава. Твърдят, че правителството на Борисов е виновно“, заяви Манев.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него корупцията в тази поръчка личи при отпадането на кандидатите – отначало документи са подали 13 компании, а при отварянето на ценовите предложения са четири, което показва, че някой е променял параметрите и е създавал допълнителни условия за въпросните автомобили, така че да отговарят на офертата на определена фирма.

При задаването на обществена поръчка винаги има параметри и компаниите, чиито предложения не отговарят на тях, отпадат, заяви Георги Михайлов.

„Разследващите органи трябва да си свършат работата. Не може от ГЕРБ да повтарят сто пъти една лъжа и да се надяват тя да стане истина. Хубаво е, че ОЛАФ са разследвали, но българските правораздавателни органи трябва да се занимават с този случай. Интересното е, че всичко това се случва буквално преди началото на предизборната кампания. Най-важният въпрос е кой е подписал този договор, а това е вътрешният министър на ГЕРБ", каза Михайлов

Снимка: btvnovinite.bg

Депутатът от БСП смята, че не трябва да се гледа определеният случай с автомобилите, а да се търси решение на принципния проблем.

Маноил Манев заяви, че има ред в такива случаи и той трябва да се спазва. След като сделката е в правомощията за разследвания на ОЛАФ, трябвало е да се изчака да свърши разследването на службата.

Двамата депутати се съгласиха, че трябва да се изчакат заключенията на разследващите, а за предстоящата предизборна кампания се надяват, че няма да бъде белязана от компромати, а от идеи за справяне с корупцията.

Вижте целия разговор във видеото.