"Бойко Борисов очевидно не осъзнава, че вече не е в позицията на човек, който определя дневния ред. Има конституционна процедура и това, което се очаква от него, е да предложи кабинет. Тогава сам ще се увери, че няма никаква подкрепа, че е в изолация и че нито една от парламентарните партии не желае да го подкрепи“.

Това каза в предаването „Лице в лице“ лидерът на „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова. Тя допълни, че с вота си на тези избори българите са му дали "червен картон" и са показали, че повече управление на Борисов не е възможно, както и това той да е премиер.

Предложението за 10 „дежурни депутати“ на ГЕРБ, които да подкрепят „Има такъв народ“

„За 11 години Борисов не разбра, че депутатите не могат да се отдават под наем, че те изпълняват волята на своите избиратели. Аз дълбоко се съмнявам, че има български избирател, който гласува за народни представители от една политическа партия, за да бъдат трансферирани като подкрепа за друга партия“, коментира Мая Манолова.

По думите й няма как депутатите да са просто „армия от наемници“, както Борисов си ги представя, и това според нея е обидно.

„Подобни прехвърляния и размятания на депутати от единия до другия край на политическия спектър в парламента е абсолютно неприемлив, обиден и издава тотално неглижиране на българската Конституция“, заяви Манолова.

Предложението за Велико народно събрание

„За втори път в последните 6-7 месеца сме свидетели на това как Борисов се опитва да ползва Конституцията като смокинов лист и по-точно като спасително въже, което да го задържи на власт. Не съм чула на първо място какво иска да променя в държавното устройство, за да иска да свика Велико народно събрание. Освен, както се шегувахме, да иска да запише в член 1, че Борисов ще е премиер до живот“, коментира Мая Манолова.

По думите й така той ще остане премиер до свикването на следващото Велико народно събрание и това е единственият начин да се задържи във власт.

Какъв е изходът тогава?

„Има конституционна процедура, нека да изчакаме. Следващият, който е с огромно доверие от българския народ, е Слави Трифонов и неговата партия. Със сигурност той ще изпълни своето задължение и към българската Конституция, и към своите избиратели и ще видим какво ще се случи“, каза Манолова.

Тя заяви, че това са били поредните купени и манипулирани избори, а правителството на Борисов и ЦИК са направили всичко възможно да саботират машинното гласуване и вота на българите зад граница. Отново се е създал и хаос с отчитането на протоколите.

„Влизайки в парламента ще предложим промени в Изборния кодекс, незабавна смяна на ЦИК и на Михаил Константинов като председател на "Информационно обслужване“, категорична бе Манолова.