„Кабинетът „Борисов“ е подправил данните за икономическия растеж. Има доклад на БНБ, в който се отчита грешка при статистиката. Преди година тази грешка, отчетена в доклада, е била 380 млн., за 2019 г. е 4 млрд. Извикахме експерти, изчислиха данните. Оказа се, че има грешно подадени данни от митниците, в резултат на което расте числото за БВП. По-интересното обаче са разговорите, които проведохме с НСИ и представители на БНБ, които потвърдиха тези наши данни. Надявам се да имат смелостта публично да го заявят. Вярвам, че професионализмът им ще надделее и ще кажат истината за това, защото това е изключителен гаф и то на европейско равнище. Подозирам, че това е една от причините за отлагане на влизането ни в чакалнята на еврозоната“.

Това каза в предаването „Лице в лице“ лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите ѝ реалният растеж е между 0,9% и 1%, а не 3,5%.

„В графата „грешка“ са заложили 4 млрд. лева – не можеш да имаш грешка от 4 млрд. лева“, обясни Нинова.

Според нея това било направено съзнателно, за да се покаже по-добър икономически растеж.

Нов лидер на Столетницата

Наближава вътрешният избор в БСП. Нинова настоява той да се осъществи чрез пряко гласуване, но имало членове, които са против това.

По думите ѝ актуализираните към този момент списъци показват около 43 хил. социалисти, които имат право на глас. А основният ѝ претендент за поста е Кирил Добрев.

„Не сме в конфликт. Намираме се в състезание. Не влизам в договорки за прекия избор. Състезанието е реално, членовете да преценят и да изберат този, за когото смятат, че може да води партията в следващите години“, каза Нинова.

Тя коментира и воденото в Испания разследване, в което беше замесено името на българския премиер: „Това не е претоплена манджа. Новото е, че испанската прокуратура за борба с корупцията разследва пране на пари по някакъв начин свързано с министър-председателя. Европейска държава в Европейския съюз води разследване, свързано с България. (…) Това не е просто претоплена манджа, това е сериозен удар по авторитета на България“.

Вижте целия разговор във видеото.