Прокуратурата на Република България се самосезира във връзка с изнесените на 21 февруари 2020 г. твърдения в статия на испанския вестник "Ел Периодико" със заглавие: "Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на България", съобщиха от обвинението.

В поредица от материали изданието описва чрез информация от свои източници проверка за евентуално пране на пари в особено големи размери. Посочени са имената на български граждани и фирми, които са получавали милиони евро от лица, които не пребивават в Испания. Вестникът цитира сигнала на организацията БОЕЦ, който е станал повод за разследването и в който се твърди, че Бойко Борисов е свързан със схемата.

С цел изясняване на сочените данни за извършено престъпление от общ характер, по линия на механизма за международното правно сътрудничество, ще бъде поискана официална информация от испанските власти, се уточнява в съобщението.

В хода на проверката ще бъдат снети обяснения от всички посочени в статията лица, както и ще се изиска документация за осъществявани от тях предполагаеми сделки.

Замесени са имената на българския модел Борислава Йовчева и баща ѝ, които са управлявали две компании и са получавали милиони евро от физически лица, които не пребивават в Испания, според публикациите.

Справки в Търговския регистър на Барселона показват, че спомената къща е собственост на бизнесмена Александър Чаушев. За bTV Чаушев каза, че не познава Борислава Йовчева, а баща ѝ е виждал само веднъж, когато е подписвал с него договор за поддръжка на къщата. В Испания мениджмънтът на недвижими имоти е задължителен, когато не се обитава от собственика, поясни още Чаушев. И затова той е наел бащата на Борислава Йовчева.

Още вчера министър-председателят Борисов коментира разпространеното от испанските медии като лъжа.

"Яд ме е като пишат идиотщини и глупости за мен, но няма да ме спрат. Като кажат къщата на Борисов в Барселона – аз къща нямам. Както и да го кажеш. Омаскариха ме и това е", коментира премиерът по време на инспекция на АМ "Европа".

Преди това пък в Брюксел той обяви, че не е бил търсен от чужди магистрати и разследващи във връзка с проверката в Испания.