Пране на пари в особено големи размери разследват каталунската полиция „Мосос Ескуадра“ и прокуратурата в Мадрид, като в схемата участват български граждани и се проверява дали премиерът Бойко Борисов е свързан с тях. Това съобщи местният в.“Ел Периодико“, като твърди, че следствените действия са в резултат на сигнал, подаден от българската неправителствена организация БОЕЦ.

Самият Борисов отрече да има общо със случая и видя в серията материали координирана атака срещу управлението.

Руската информационна агенция ТАСС препубликува новината, като кореспондентът на медията изрично подчертава, че не е получил потвърждение от правоохранителните органи за подобно разследване.

Междувременно, bTV изпрати запитвания по темата до испанските власти, до Министерството на външните работи на България, до прокуратурата и до авторите на оригиналната публикация.

Какво пише вестникът

Според „Ел Периодико“ разследващите са установили, че бившият български модел Борислава Йовчева и баща ѝ са управлявали две компании, които са получили милиони евро от „физически лица, които не пребивават в Испания. Семейството живеело в луксозно имение в Барселона, парите за която са били дадени от компания за недвижими имоти, в която руският гражданин Александър Чаушев към момента е мажоритарен собственик заедно с жена си. Той е бивш шеф в „Лукойл“.

Отделно Йовчева управлява и бутик в района, който, според официалните отчети, е на загуба. Твърди се, че се проверява дали премиерът Бойко Борисов е свързан по някакъв начин със схемата.

Отговорът на премиера

„Аз за стотен път ще кажа, че нито имам къща, нито имам имот, нито съм ходил…“, коментира пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов. Той беше категоричен, че „никоя служба, власт, полиция“ не го е търсила във връзка с разследването.

Борисов видя в статиите опит да бъде ударена властта: „Аз ги разбирам тия ченгеджийски номера. За това нещо преди 2 месеца ни предупредиха. Трябваше да излизат понеделник, вторник, сряда, четвъртък по една статия, нещо обаче се объркаха… Целта беше шествието да е пика и да направят пуч“.

Няколко изречения по-късно премиерът постави въпроса и на геополитическо равнище: „Сигурен съм, че има и така, от изток… и съм се хванал на няколко рубли с колеги на бас какво ще излезе накрая. Водя балансирана външна политика, но това с дипломатите, това с търсенето с червена бюлетина на определени лица би могло… Надявам се да не е така“.

Бойко Борисов подчерта, че ако бъде установено, че е свързан със схемата за пране на пари, ще подаде оставка като премиер.

Тема с продължение

Темата с „къщата в Барселона“ се появи и преди близо 4 години – още в записите от „Яневагейт“, разкриващи сложните отношения между съдебната система, властта и бизнеса.

Борисов категорично отрича коментираното в записа да е вярно.

„В Барселона показват къщата на Сашо Чаушев и казват, че е моя. Тя си има нотариален акт, има си всичко. Това го правят години наред. Аз нищо не мога да направя“, коментира през май 2019 г. в ефира на bTV Борисов.