Координирана атака срещу управляващите – така премиерът Бойко Борисов интерпретира днешните публикации в испанския в.“Ел Периодико“, според които правоохранителните органи страната разследват евентуална негова връзка в мащабна схема за пране на пари.

Пред журналисти в Брюксел министър-председателят подчерта, че полицаи и прокурори не са го търсили във връзка със случая. „Подбрани са хора, които някои не съм ги виждал по 10-15-20 години, дори“, категоричен беше той и допълни, че ще говори повече по темата след края на разследването и даже е готов да се оттегли, ако се установи нещо нередно при него.

В отговор на въпрос той отказа да коментира дали познава Борислава Йовчева: „Това да познаваш някого или да не го познаваш не те прави замесен в каквото и да е“.

Борисов сам отбеляза, че сюжетът далеч не е нов и обърна внимание и кой е подал сигналите, по които тече разследването. „Децата на разузнавачите от ГРУ, които сега са и в Европарламента, го говореха всичко това“, заяви той, като не уточни кого визира.

„Аз ги разбирам тия ченгеджийски номера. За това нещо преди 2 месеца ни предупредиха. Трябваше да излизат понеделник, вторник, сряда, четвъртък по една статия, нещо обаче се объркаха… Целта беше шествието да е пика и да направят пуч“, каза още Бойко Борисов. Не стана ясно кое събитие визира, но преди церемонията в памет на Васил Левски президентът Румен Радев се включи в шествие, част от участниците в което освиркаха столичния кмет Йорданка Фандъкова, докато тя произнасяше слово.

„Отнасям се с разбиране към всички тези разследвания на моя съсед по месторабота, на неговото шествие“, коментира още премиерът, като отново не назова име.

Борисов намеси и геополитически фактори около серията публикации: „Водя балансирана външна политика, но това с дипломатите, това с търсенето с червена бюлетина на определени лица би могло… надявам се да не е така“.

„Президентската институция няма отношение към разследването на българския министър-председател от полицията в Каталуния“, заявиха от президентството за bTV.

Според БСП, ако информациите са верни, то "премиерът е неспасяем политически". От ГЕРБ пък казаха, че не трябва да бъдат коментирани "информации с фалшив характер".