Твърде удобно е да се гордеем с чужди подвизи, свободата и достойнството нито се наследяват, нито могат да се вземат назаем. Всяко поколение води своите битки за тях, нашата битка за идеала на Апостола е сега. Това заяви президентът Румен Радев по време на словото си на церемонията в памет на Васил Левски.

„Свободното слово, честните избори, разделението на властите, които са в основата на демокрацията, са похитени и опорочени и днес се питаме – това ли е чистата и свята република на Дякона? На такива хора ли оставихме народната работа, които са разсъдливи, безстрашливи и великодушни, както ни завеща Апостола, или на ония, които, по неговите думи, подменят демократската република с деспотско-тиранска система“, заяви Радев.

Снимка: Ладислав Цветков

Той подчерта, че причините за нашите неволи не са само в „търговците в храма на демокрацията“, но и в „примирението с лъжата и грабежа, с бедността и справедливостта“.

„Свикнали сме да казваме, че идваме, за да склоним глава пред Левски, но Левски не обича склонени глави. Не да склоним, а да изправим глави сме дошли тук“, заяви държавният глава.

Преди него слово произнесе и столичният кмет Йорданка Фандъкова. „Не успеем ли да прескочим егото си, спрем ли, значи не сме готови за народното дело, левският скок е да прескочиш себе си“, заяви тя, докато част от множеството я освиркваше.

Снимка: Ладислав Цветков

Още първите думи на президента бяха в тази връзка: „Искам да помоля в този свят за България ден да се въздържаме от викове и скандирания“. Част от присъстващите обаче заскандираха името му.