Продължават проявите по повод 147-мата годишнина от гибелта на Васил Левски. В София две шествия се събират пред паметника на Апостола, за да почетат паметта му с възпоменателна церемония.

По „Пътя на безсмъртието“ – от османския конак до бесилото, протече едната проява, която e с участието на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова. Сред другите политически лица, които участваха, е лидерът на БСП Корнелия Нинова.

В конака са провеждани последните разпити на Левски, преди  да бъде изпълнена смъртната присъда. Думите на Левски от тогава бяха пресъздадени от актьори, чрез техните гласове „оживяха“ и заветите му, те са изписани и на транспаранти, които държат хората.

Началната точка е Царския дворец, като множеството стигна до паметника на Левски около 18 ч., където се проведе възпоменателната церемония.

Там ги чакаха участниците в литийно шествие в памет на йеродякон Игнатий.

То тръгна около 17:40 часа от храма „Света София“, където по-рано беше отслужена панихида от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрполит, в съслужение със столични свещеници.

Сред участниците в това събитие са главният прокурор Иван Гешев, председателят на парламента Цвета Караянчева и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Снимка: btvnovinite.bg

Пред паметника на Апостола тя ще каже встъпителни слова, а тържествено слово ще произнесе държавният глава Румен Радев.

Заради официалните церемонни в центъра на София е забранено влизането на превозни средства в улиците в района на паметника на Васил Левски.