След като замeстник-председателят на НС Валери Симеонов обяви в телевизионно интервю, че Руската служба за външно разузнаване се е опитала да освободи Васил Божков, който се намира в ОАЕ, Москва днес официално отрече твърденията.

Симеонов заяви, че има информация, че директорът на Руското разузнаване Сергей Наришкин се е срещал в средата на февруари с шейха на Дубай и е молил да се освободи хазартния бос.

Визитата на Наришкин бе на 11-12 февруари.

„Директорът на СВР наистина проведе много продуктивни преговори с премиера на ОАЕ, шейха на Дубай Мухамед бен Рашид Ал Мактум, но разговорът засегна изключително международни проблеми в сферата на сигурността и двустранното сътрудничество“, заяви директорът на пресцентъра на СВР Сергей Иванов, цитиран от ТАСС.

Той уточни, че международните информационни агенции са подхванали слуха, че по време на срещата Наришкин е помолил за освобождаването на българския бизнесмен Васил Божков, задържан по искане на България. А медиите са били подведени от изявлението на заместник-председателя на НС Валери Симеонов.

„Само болното въображение на Симеонов, умножено по ниското ниво на неговата компетентност, би могло да включи в дневния ред на толкова уважавани хора въпроса за българския предприемач“, казва още Иванов.

Миналата седмица прокуратурата повдигна нови обвинения на Божков – за търговия с влияние, за държане и отчуждаване на културни ценности, нерегистрирани по установения ред. Така броят на обвиненията стана 11.

Той е обвинен и като ръководител на организирана престъпна група за принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, както и за подбудителство и престъпление по служба. Едновременно с това беше издадена и европейска заповед за арест.