Яд ме е като пишат идиотщини и глупости за мен, но няма да ме спрат. Като кажат къщата на Борисов в Барселона – аз къща нямам. Както и да го кажеш. Омаскариха ме и това е.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на АМ "Европа" по повод публикация на испанския вестник "Ел Периодико", който съобщи за разследване на местната прокуратура за пране на пари в особено големи размери с българско участие, в което беше намесено и името на премиера Бойко Борисов.

По думите на министър-председателя България върви добре по всички критерии и това се оценява от всички институции. Според премиера за да се случват нещата, трябва да бъдат захранвани със средства. След това големите инфаструктурни проекти дават доходи. 

Догодина, когато тръгнат българите за Белград, да е бързо. Ние за 10 години това, което сме направили, пак си заслужава. Това са работни места, заплати, обороти".

На огледите присъстваха още финансовият министър Владислав Горанов, вицепремиерът Томислав Дончев и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Първата обиколка беше в участъка Драгоман – Сливница.

Министър-председателят обясни още, че в района се работи по няколко дейности едновременно, за да се съкрати срокът за изпълнение на проекта. 

Борисов обясни, че към края на лятото се очаква да се приключи с ремонтните дейности.

Той добави, че компенсаторно се залесява в районите на строително-монтажните дейности на магистралата и се спазват всички екологични мерки.

Премиерът Бойко Борисов провери и изграждането на участъка между ГКПП „Калотина“ и Драгоман, чието изграждане започна в началото на февруари тази година.

По време на огледа министър Горанов подчерта, че граничният пункт на Калотина не е ремонтиран, откакто е създаден. Затова се предвижда разширение на пункта и пълната му модернизация.

„Мисля, че в сроковете, в които ще е готова магистралата, ще е готов и пункта. Най-голямото ни усилие е да увеличим капацитета му, за да отговаря на магистралния капацитет“, уточни Горанов.

Цялото трасе на АМ „Европа“ между ГКПП „Калотина“ и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км и е разделено на три участъка.

Владислав Горанов коментира и оценката на Международната рейтингова агенция Fitch Ratings, която потвърди рейтинга на България с положителна перспектива.

„Потвърждават оценките за стабилността на политическата система. Потвърждават и прогнозите на правителството за икономически растеж и правят коментар, че ако влезем в ЕРМ II, ще увеличат рейтинга“, уточни финансовият министър.