Сагата с винетките в столицата - разрешена. Бойко Борисов заплаши пътната агенция и изпрати шефа на АПИ по софийските села.

През общината минават около 10 пътя от платената републиканска пътна мрежа.

Стана ясно, че за винетка няма да се плаща на територията на Столичната община.

По-рано обаче възмутени граждани на Бистрица счупиха камера на системата БГ ТОЛ.

Селото Бистрица осъмна със счупена тол камера, видимо отрязана с флекс.

Снимка: bTV

„Това е най-вероятно отговор на бистричани. Вчера, след разговор по телефона с БГ ТОЛ, стана ясно, че абсолютно всички камери на територията на България, които са работещи – снимат и глобяват“, заяви Драгомир Станиславов.

Премиерът Бойко Борисов откри заседанието на кабинета с остър въпрос към пътната агенция.

Снимка: bTV

„Така! Добър ден! Шефа на АПИ тука ли е?! Що ми правите тези номерца? А? Нали знаеш колко бързо ще се разправя с вас. Репетирате дали ще ви оправя още днеска, или какво?“, каза премиерът.

Даде и конкретна задача на шефа на агенцията.

„Отиваш лично днеска, заставаш на площада и като едно време тея глашатаите - Няма да има винетки, викаш по три пъти, обикаляш и се прибираш...свободен си“, нареди още Борисов.

В изпълнение на заръката Георги Терзийски се озова в Бистрица. Но не на площада, а при кмета.

„Никога не е имало винетка за Бистрица. Настана едно напрежение за гражданите и се радвам, че се изясни“, заяви Самуил Попов, кмет на село Бистрица.

„Тъй като този процес беше свързан и с преговори с другите заинтересовани страни, по отношение на обхвата - трябваше да бъдат направени съответните анализи. Наистина има неясноти“, каза шефът на АПИ Георги Терзийски.

Още в понеделник - държавата и общините вече повече от година се опитват да уредят спорния въпрос как да не се изискват винетки по определени републикански пътища.

„В тази една година имаше няколко заявления от общини. Имаше водени преговори между АПИ и общините - някои от тях се отказа от идеите, които имаха, защото пак казвам това е възмездно, а не просто по желание“, заяви Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството.

До края на седмицата се очаква всички общини, които ще искат дадени пътища да са освободени от такси, да подадат в АПИ конкретен списък. Въпросът ще се финализира с решение на кабинета.