Жителите на Нови Искър протестират зари вероятността да се плаща винетка, за да стигнат до столицата. 

Движението в Нови Искър беше спряно над два часа заради протеста. 

Той е предизвикан от новината, за включването на камерите на тол системата в контрола за платени винетни такси и продължаващата неяснота около това изисква ли се винетка за пътуване между София и населените места, които са част от общината.

Протестът започна в 18,30 ч. „Хората са от Банкя, от Мировяне, искаме да няма винетка за кварталите на София“, посочи мъж от протеста.

Тук сме, защото вече има и глобени, отбеляза още той.

По думите първоначално е заявено, че няма да има винетки за Северната тангента, а днес е станало ясно, че ще има глоби за нарушителите.

Снимка: btvnovinite.bg

Камерите на новата тол система вече ще снимат всеки автомобил, който преминава по републиканските пътища. Освен за тол таксите те следят и за платени винетки. 

Глобата за автомобили без винетки е 300 лв., ако се плати в 14-дневен срок е 70 лв. Тол системата стартира от март. 

Снимка: btvnovinite.bg

Засега за Северната скоростна тангента, пътя за Банкя и този за Панчарево в София ще е нужна винетка. Водят се преговори със Столичната община и с други общини за такива проблемни места, уточни Георги Балабанов от тол управлението, в предаването "Тази сутрин" по bTV. 

Според действащите нормативни документи близо 10 участъка на територията на Столична община са част от платената републиканска пътна мрежа.
Вече повече от година общината и пътната агенция търсят решение за тези участъци.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!