„Ще вървим към чакалнята на еврозоната при този курс и само при абсолютен консенсус в страната“. Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща със зам.-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис в Брюксел.

По време на разговора двамата обсъдиха напредъка на страната ни за влизането в чакалнята на еврозоната.

Кандидатурата ни за влизане в чакалнята на еврозоната ще бъде разглеждана през юли, а не през април, уточни Борисов.

„Дотогава българските банки трябва да си наблюдават много внимателно капиталовата състоятелност, за да няма допълнителни пречки“, добави той.

„Няма държава, приела еврото, която да е станала след това по-бедна или по-слаба. Еврото е втората валута в света, огромен европейски пазар. Европа на първа скорост – затова работя без сън“, каза още Бойко Борисов.

„Когато вицепрезидент на ЕК, бивш премиер, комисар, който отговаря за това, точно и ясно казва, че България ще влиза в чакалнята на еврозоната само по фиксирания курс към датата, която българският парламент се съгласи, аз повече от това няма как да убедя хора“, подчерта още Бойко Борисов.

Валдис Домбровскис заяви, че е много висока степента на сигурност сегашният обменен курс, при който левът е фиксиран към еврото, да остане и след влизането на страната ни в еврозоната.

„България има добра кредитна история на фискалната и бюджетната дисциплина, тя има вторият най-нисък дълг на държава в ЕС като съотношение на дълга към БВП“, отбеляза още Валдис Домбровскис.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!