„Не мога да кажа, доколкото го познавам (Валери Симеонов), не е човек, който предварително го е гласил. В края на краищата това е тяхно решение и аз им пожелавам успех. Все пак сме били партньори (с НФСБ), въпреки някои разминавания и сблъсъци по места“, заяви вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов в „Лице в лице“.

Снимка: btvnovinite.bg

Повод за неговия коментар беше обявената по-рано през деня предизборна коалиция между НФСБ и партия „Воля“. Решението за формирането на новото обединение беше взета след разпада на коалицията „Обединени патриоти“.

ВМРО обяви, че ще се яви самостоятелно на изборите, макар на 25 януари да бе съобщено, че партията ще бъде с формацията на Валери Симеонов на парламентарния вот.

За коалиционната политика и изборите

„Глас народен, глас Божи“ – с тази поговорка Красимир Каракачанов обясни решението на партията му да се яви самостоятелно на изборите. По неговите думи 85% от местните структури на ВМРО са поискали това.

Снимка: btvnovinite.bg

Решението е било съобщено на коалиционния партньор НФСБ веднага след като е било взето и Валери Симеонов вероятно е бил изненадан, но „не е имало драма, благодарихме си за съвместната работа“, каза Каракачанов.

Лидерът на ВМРО припомни, че партията му се е явила самостоятелно и на вота за Европарламент, и на местните избори, като е показала добри резултати, което е повдигнало самочувствието на членовете ѝ и те са поискали да продължи „самостоятелното изграждане“.

За дейността му като министър на отбраната

Каракачанов не очаква да има проблеми с бившия си коалиционен партньор Валери Симеонов, а що се отнася до лидера на „Воля“, който много пъти го е критикувал за дейността му в министерството на отбраната, той заяви, че „Марешки може да твърди каквото си иска, а какво съм направил като министър е видно“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Искам да имаме силна и способна армия, защото България може и в историята си е разчитала преди всичко на своите въоръжени сили. Армията, училището и семейството са основите на държавността. Армията сега е по-силна от преди 4-5 години. Когато станах министър през 2017 г. за едно място в армията кандидатстваше по-малко от 1 човек, а сега за едно място кандидатстват около 4 човека. Армията има най-висок рейтинг като институция у нас. Така е по целия свят", заяви Каракачанов. 

Военният министър заяви, че по негово време са сключени най-малко сделки за имоти на министерството на отбраната и това е такава собственост, която е ненужна. Не се продават парцели в Пловдив, София и Варна, те ще бъдат предназначени за жилища на военните. Не е имало определен човек, на когото да се продават имотите, всичко е било публично, с процедури и участието на по10-12 купувачи.

За "Македонския въпрос"

84% от българите подкрепят позицията на ВМРО за Северна Македония, която е и държавна позиция, че България не трябва да прави компромис със своята национална идентичност и със своята история.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ако аз си мисля, че съм мексиканец или американец, това прави ли ме мексиканец или американец? В международното право няма аргумент "Аз си мисля", каквито аргументи изтъкват македонците. Преди това си мислеха, че наследници на Филип и Александър Велики, само че гърците им казаха, че не са и те се съгласиха. Не може да си мислиш, че Самуил е македонски цар, който е завладял България, както пише в техните учебници. Те казват: "Ние си мислим, че Гоце Делчев е македонец". Мислете си каквото си искате, но за да разберете истината, отворете писмата му, отворете дори докладите на турските власти, в които пише, че е убит най-големият български комитаджия. Те казват: "Вие не може да ме убедите, че Гоце Делчев не е македонец". Добре, но ние не водим разговори между дебили. Ние не ги караме да променят идентичността си, само че не можеш да кажеш, че се наричаш македонец, защото Гоце Делчев и цар Самуил са македонци“, каза Каракачанов.

Според него тези, които искат да се споразумеят със Скопие не правят услуга на България, а в момента в Северна Македония има натиск и преследване на хората, които се чувстват българи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!