Засега ситуацията не налага въвеждане на военно положение. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в студиото на „Лице в лице“.

Сега ситуацията е такава, че България е една от първите държави в ЕС, които  и адекватно реагираха на спиране на разпространението на коронавируса, допълни той.

Възможно е в даден момент армията да подпомогне полицаите. Това е нормално. Например може да се изпратят военнослужещи на границата, за да се освободят полицаи и жандармеристи, които да изпълняват естествените си задължения по съблюдаване на реда в условия на извънредно положение, уточни министърът на отбраната.

Той поясни, че никой еднолично не може да реши това, а се случва след искане на министъра на вътрешните работи и след решение на правителството.

Каракачанов призна, че някои областни управители вече са поискали военна полиция да помага.

След като стана ясно, че двама военни са с положителни проби за коронавирус вчера, Каракачанов обясни, че това не налага прибиране на цял контингент.

Единият е прибран от Косово с положителна  проба, а другият е в Инфекциозна клиника в Букурещ.

Министърът на отбраната поясни, че особено най-големият ни контингент, съставен от 160 души, в Афганистан е в много по-сложни условия и един коронавирус не е причина да се връщат, ако са в добро здраве и то се контролира.

Каракачанов обясни още, че контингентите са на място, за да реагират евентуално на по-страшни събития от епидемичната ситуация, някои са в условия на война, добави той.

Вижте още във видеото.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 538 19 144 1 123
Света 6 400 055 36 859 378 068 2 930 678
Заразени* Нови Починали
България 2 538 19 144
Света 6 400 055 36 859 378 068
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer