Втори ден без решение на парламента за дофинансирането на АПИ. "Има такъв народ" напуснаха пленарната зала в знак на протест, а премиерът поиска да има контрол върху плащането на над 1 млрд. лева за фирмите за пътно поддържане.

„В инфраструктурата на България има огромен проблем. Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) практически не работи и е блокирано. Не може да поправи нито една дупка, нито една мантинела, нито да построи един метър нов път“, каза в „Лице в лице“ Тошко Йорданов, зам.-председателят на „Има такъв народ“.

„Знаейки това нещо, днес нашите партньори от ПП и БСП, включително ДБ и с гласовете на „Възраждане“, си позволиха да блокират за пореден път МРРБ. Това, което направиха е нелепо. Парите за пътища са пари, които даваме и нашите колеги ги блокират и не ги дават все едно са техни“, коментира Йорданов.

„Недопустимо е подобно нещо, за което имаме съгласие, да се играе долно. Ако това е политическа игра, това е безобразие, защото се залага животът на хората.

МРРБ в момента е заложник и ако нещо се случи, вината не е в министър Караджов“, категоричен бе Тошко Йорданов.

По думите му проблемът от неплащането е, че нито една фирма не работи и министърът няма механизъм, с който да ги накара да работят.

Йорданов заяви, че има общо решение по отношение на МРРБ и осъзнаване на проблема и според него коалиционните му партньори го използват за разменна монета ИТН да оттегли кандидатурата на Каримански за шеф на БНБ.

„Имаше намеци от представители на МС в тази посока - че е разменна монета. Да използваш за разменна монета живота на хората срещу нещо като това кой да е гуверньор на БНБ е доста нисък морал, ако това е така“, заяви той.

На въпрос защо е толкова важно за ИТН да отстояват тази кандидатура той отговори, че няма коалиционно споразумение за обща кандидатура за шеф на БНБ, нито за други контролни органи.

„Каримански показа пред очите на цяла България качествата си на професионалист банкер. Изнесе два изключително тежки бюджета. Ако не беше той, нямаше да изглеждат бюджетите по този начин, нито да се състоят“, изтъкна Йорданов.

По думите му разследванията срещу него са „абсолютно тенденциозни“.

„Наистина е разследвано. Г-н Каримански е бил свидетел, но не и обвиняем, нито има повдигнато обвинение срещу него“, уточни той.

Относно кандидатурата на Андрей Гюров Тошко Йорданов заяви, че тя повече прилича на политическо решение, отколкото на професионално.

Той допълни, че проблемът с излъчването на кандидатите за гуверньор на БНБ няма да доведе до разпадане на коалицията. Йорданов бе категоричен, че няма да оттеглят кандидатурата на Каримански, защото това е изнудване. 

Относно заплашителните SMS-и, изпратени на Каримански, той заяви, че натискът да се оттегли идва от „Продължаваме промяната“ и министър-председателя.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!