Нито един човешки живот не бива да бъде жертван в името на държавата. Това каза в предаването „Лице в лице“ режисьорът и философ Явор Гърдев по повод смъртта на Алексей Навални и коментарите на част от българите, че той се е самоубил, за да злепостави Владимир Путин.

„Имаме тежък цивилизационен проблем. Това е проблем на съзнанието, на отношението към индивидуалния човешки живот. Когато държавата бъде издигната в култ, когато започнат да ви говорят за държавността като за нещо свято или за народа като нещо обсолютизирано, се появява проблем. Има нещо до което цивилизацията е достигнала още през XIX век – то се нарича индивидуален суверенитет“, поясни той.

Режисьорът подчерта, че „всеки човек трябва да бъде защитен от тиранията и диктатурата на държавата или на неин представител, включително и от тиранията на мнозинството“.  

Той коментира и сглобката във властта. „Мисля, че в момента има много важни цели за постигане и тези цели са в определен прозорец, в определен контекст на международните отношения. Ако тези цели де бъдат достигнати, ще имаме траен проблем с целенасочения ни избор“, каза още той.

Явор Гърдев смята, че за България е важно да е максимално интегрирана в Европейския съюз чрез всички негови системи, да влече в режимите на споделена суверенност и на споделена отговорност.